Prajitura semiluna
Zilele acestea am vrut sa fac o prajitura simpla.
Si mi-am amintit de una dintre retetele pe care le facea mama pe vremea cand
eram copil: Prajitura semiluna. Am dat o cautare pe net si am gasit rapid
reteta. Am pus-o in aplicare si a iesit o minunatie de prajitura. Iata mai jos
reteta:
Ingrediente:
• 4 oua
• 150 g zahar
• 150 ml ulei/ unt
• 200 g faina
• 1 plic praf de copt
• coaja rasa de la o lamaie
• 100 g nuca macinata
Mod de preparare
Se incalzeste cuptorul la
160 gr C. Se unge cu unt o tava cu dimensiuni de 30/ 22 cm si se tapeteaza cu
pesmet (prefer varianta tapetarii cu pesmet in locul celei cu faina deoarece la
mine a dat rezultate mult mai bune).
Se mixeaza ouale intregi cu
un praf de sare pana ce isi dubleaza volumul.
Se adauga treptat zaharul,
mixand bine, apoi coaja de lamaie rasa.
Se adauga treptat si uleiul
apoi se inglobeaza faina cernuta amestecata cu praful de copt (eu ma inteleg
foarte bine cu faina Grania pentru prajituri care datorita consistentei sale nu
mai necesita sa fie cernuta).
Se toarna compozitia in
tava, se niveleaza si se presara nuca macinata (eu am folosit migdale
macinate).
Se introduce tava la cuptor
si se coace pentru aproximativ 30 de minute.
Daca trece testul
scobitorii iar marginile se desprind de tava, prajitura este gata.
Se lasa sa se raceasca apoi se taie in forma de
semilune cu ajutorul unei forme rotunde de inox sau cu un pahar.
Sursa: http://myclassiccuisine. blogspot.ro/2013/01/retetele- copilariei-semiluna.html
Sursa: http://myclassiccuisine.
Tort de menta si ciocolata (raw)
Desi de mult imi doream sa fac asta, este pentru prima oara cand incerc un tort raw. A iesit delicios, iar eu m-am adaptat pe parcurs: nu am avut unt de cacao dar am pus unt de nuca de cocos realizat in casa. Tortul a fost delicios si abia astept sa mai repet reteta.
Blat:
• 1 cana de migdale hidratate 8 ore
• ½ cana de fistic crud
• 10 curmale hidratate timp de o ora
• 1 lingura de cacao
• 1 lingura de mesquite (am pus un pic de
zahar brun si miere)
• 1 praf de sare neiodata
Crema:
• 1 cana de fulgi de cocos
• 1 avocado copt
• 1 lingura de ulei de cocos topit la bain
marie (nu am avut asa ceva, prin urmare nu am pus)
• 6-7 frunze de menta
• 2 picaturi de ulei essential de menta
• 2 linguri generoase de miere zaharisita
Ciocolata:
• 50 g unt de cacao topit la bain marie
• 1 lingura de miere zaharisita
• 1 lingura de cacao
• 1 varf de lingurita de pudra de vanilie
• 1 praf de sare
Mod de preparare
Blat:
Procesati toate ingredientele pentru blat in
robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S” pana cand compozitia devine
lipicioasa si usor de modelat. Intr-o forma de tort cu fundul detasabil puneti
de hartie de copt sau presarati fulgi de cocos (impiedica lipirea blatului de
forma) si asezati blatul presand cu degetele. Se da la rece pana se prepara
crema.
Crema:
Introduceti fulgii de cocos in robotul prevazut cu
lama in “S” si procesati pana cand se maruntesc foarte fin. Curatati avocado,
taiati-l cubulete si adaugati-l peste fulgii de cocos. Adaugati de asemenea
menta tocata fin, mierea si procesati. Untul de cocos este adaugat ultimul in
timp ce robotul merge. Turnati crema peste blat si dati la rece pana se prepara
ciocolata.
Ciocolata:
Topiti untul de cacao si mierea zaharisita la bain
marie, adaugati cacao, vanilie si un praf de sare, amestecati si apoi turnati
ciocolata peste crema .
Lasati tortul la congelator timp de o
ora. Cand este gata portionati si savurati.
Sursa: http://viataverdeviu.ro/tort-de-menta-si-ciocolata/
Inghetata raw asortata
Tocmai ce am achizitionat un aparat de inghetata.
Si am si incercat una din retetele din cartea aparatului, reteta ce a iesit
delicioasa. Dar eu cautam o reteta de inghetata complet vegetala astfel incat
sa poata manca si fetita mea. Abia astept sa incerc cele trei retete de mai
jos.
Inghetata de capsuni:
• 1 cana de caju hidratat 4 ore
• 2 cani de capsuni curatate si spalate
• 3 linguri de miere zaharisita
Inghetata de ciocolata:
• 1 avocado copt
• 1 lingura de cacao
• Sucul de la ½ portocala
• 1 lingura de miere zaharisita
• ½ lingurita pudra de vanilie
• 1 praf de sare
Inghetata de mango:
• 1 mango copt
• 1 lingura de miere (optional pentru ca
mango este foarte dulce cand este copt)
Mod de preparare
Inghetata de capsuni: introduceti in robotul
prevazut cu lama in “S” nucile de caju si procesati-le bine, adaugati apoi
capsunile si mierea si procesati din nou pana cand s-au transformat intr-o
pasta fina. Puneti compozitia intr-un recipient si introduceti 2 ore la
congelator.
Inghetata de ciocolata: curatati avocado si taiati-l cubulete, introduceti-l in robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S”, adaugati si restul ingredientelor si procesati bine, pana cand se omogenizeaza. Puneti compozitia intr-un recipient si dati 2 ore la congelator.
Inghetata de mango: curatati mango, taiati-l cubulete si procesati-l bine in robotul prevazut cu lama in “S”. Puneti piure-ul rezultat intr-un recipient timp de 2 ore la congelator.
Inghetata de ciocolata: curatati avocado si taiati-l cubulete, introduceti-l in robotul de bucatarie prevazut cu lama in “S”, adaugati si restul ingredientelor si procesati bine, pana cand se omogenizeaza. Puneti compozitia intr-un recipient si dati 2 ore la congelator.
Inghetata de mango: curatati mango, taiati-l cubulete si procesati-l bine in robotul prevazut cu lama in “S”. Puneti piure-ul rezultat intr-un recipient timp de 2 ore la congelator.
Sursa: http://viataverdeviu.ro/inghetata-raw-asortata/
Branza de
migdale
Ingrediente:
• migdale - 2 cani (se
pun la hidratat 8h)
• ulei extravirgin de masline -
2 linguri
• rosie - 2 bucati
• lamaie - zeama de la 1
bucata
• usturoi - 3 catei
• sare de Himalaya - 1 lingurita
• peperoncini
- 2 lingurite
• apa de izvor
- 1/2 cana
• drojdie
inactiva - 2 linguri
Mod de preparare
Se
amesteca toate ingredientele in robotul cu lama in forma de S.
Sursa:
http://rawveganjoy.ro/wordpress/branza-de-migdale/
Pita Sfântului Vasile (bucate mănăstirești)
Vasilopita este pita în care, după tradiția greacă, se punea o monedă de aur și se mânca fie seara, în ajunul Sfântului Vasile, fie
la amiaza zilei următoare, în urma unei ceremonii
speciale (la biserică este însoțită de o rugăciune aparte). Se taie și
se împarte fie de preot (la biserică), fie de mai-marele casei (în
familie) într-un număr de porții
egal cu cei prezenți, la care se adaugă câte o părticică pentru Domnul Hristos și
Maica Domnului, pentru Sfântul Vasile și pentru sfântul protector al
casei. Celui ce va găsi moneda ascunsă în pită îi va merge bine tot anul
respectiv. Obiceiul are rădăcini
arhaice și, inițial, nu avea legătură cu Sfântul Vasile, ci cu
obiceiul de a alege un rege prin tragere la sorți.
Ingrediente
3 cești de făină (care crește
singură)
5 ouă
2 cești de zahăr
2-3 lingurițe de coajă de portocală rasă
migdale prăjite (pentru ornare)
250 g de unt
1 ceașcă de suc
de portocale
1/2 păhărel de
uzo
Preparare
Se bate untul pentru 10 minute. Apoi se adaugă încet-încet zahărul. Se pun ouăle, pe rând, unul câte unul, sucul, coaja de portocală rasă, păhărelul de uzo și
la sfârșit făina. Se toarnă amestecul de într-o tavă rotundă, tapetată cu unt și
făină. Se coace la 180 de grade
aproximativ o oră. De îndată ce pita Sfântului Vasile se va răci, se
ornează cu migdale (dacă este
preparată în preajma Sf. Vasile, se scrie anul) sau cu
diferite modele, după preferință.
Rugăciunea Binecuvântării pitei Sfântului Vasile
„Doamne, Dumnezeul nostru, Creatorul universului, Dătătorul vieții
și Vistieria bunătăților, binecuvântează pâinea
aceasta, pe robii Tăi care au pregătit-o întru cinstea și pomenirea celui între sfinți
părintele nostru Vasile cel Mare, arătorul tainelor cerești. Sfințește-i
pe cei care vor gusta din ea și dăruiește-le sănătatea
trupului și sufletului. Îndreaptă-i spre
ceea ce le este de folos și fă ca lucrurile mâinilor lor să fie bine-plăcute înaintea Ta. Umple-le viața
de bunătăți.
Dăruiește-le atât acestora, cât și
întregii lumi un an nou mântuitor și plin de pace, pentru rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, ale celui între sfinți
părintele nostru Vasile cel Mare și
ale tuturor sfinților Tăi.“
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu